Als werkgever moet je regelmatig op zoek naar nieuwe mankrachten, maar de juiste personen vinden vormt vaak een uitdaging. Om deze reden werden door Constructiv regionale contactpunten opgericht waar je jouw toekomstige arbeiders kan ontmoeten.

 

Constructiv wil met behulp van onderstaande tewerkstellingstrajecten de kloof tussen jou en de werkzoekenden overbruggen en duurzame tewerkstelling in de bouwsector stimuleren:

  • Screening door een ervaren Constructiv-adviseur
  • Aanbod van een korte, toegankelijke basisopleiding
  • Keuze uit verschillende bedrijfsstages
  • Duurzame doorstroming naar de sector
  • Vervolmakingsopleidingen

 

De tewerkstellingsprojecten bundelen de krachten van de sociale partners bouw, Constructiv en de lokale overheden.

Tewerkstellingsprojecten per regio

Constructiv organiseert regelmatig regio-gebonden tewerkstellingsprojecten:

Los van deze initiatieven, zijn er in alle regio’s medewerkers die een begeleiding naar de bouwsector verzekeren.

Meer weten? Neem contact op met jouw Constructiv-regio.

Interim

Vooraleer je een arbeider kan aannemen op interim-basis moet je nagaan of deze één of meerdere opleidingen voorafgaand heeft gevolgd.

Veiligheidsopleiding

Als interimarbeider moet men een veiligheidsopleiding hebben gevolgd (zoals bijv. een VCA-opleiding) voor men aan de slag kan in de bouw. Aan het einde van de bijscholing zal jouw interimarbeider een veiligheidsexamen afleggen.

Andere interessante opleidingen

Naast de VCA-opleiding zijn er nog heel wat andere interessante opleidingen of sectorgebonden opleidingen die jouw interimarbeider kan bijwonen. Sommige deelsectoren vragen bijvoorbeeld extra vaardigheden. In dat geval is het interessant dat jouw arbeider hiervoor een opleiding volgt om de vaardigheden snel onder de knie te krijgen.

Er zijn talrijke opleidingen die te volgen zijn met sectorale steun. Vraag hierover meer uitleg aan jouw Constructiv-regio.

 

Jongeren

De jongeren van nu zijn de arbeiders van morgen. Vandaag wordt de jeugd volop klaargestoomd voor hun professionele loopbaan. Bij Constructiv vinden wij het uitermate belangrijk dat deze jongeren hun weg naar de sector vinden en onderweg de kans krijgen om bij te leren en ervaring op te doen om uiteindelijk een vlotte overstap te maken naar een eerste job.

Stages

Veel jongeren maken voor het eerst kennis met “het echte werk” door middel van een stage waar ze in aanraking komen met nieuwe technieken en moderne machines en materialen. De leercurve tijdens een stage is niet te onderschatten. Leerlingen krijgen te maken met realistische werksituaties en kunnen de kennis die ze op school hebben opgedaan, omzetten in de praktijk. Dit geeft jou ook een garantie dat jouw toekomstige arbeiders al praktijkervaringen opgedaan hebben.

Wil je graag zelf een stagebedrijf worden? Neem dan zeker contact op met jouw Constructiv-regio!

Alternerend leren

Duaal leren of alternerend leren wil zeggen dat jongeren de schoolbanken afwisselen met een activiteit op de werkvloer. Op deze manier wordt de theorie en de praktijk op ideale wijze gecombineerd.

Indien je geïnteresseerd bent om een leerling op te leiden tot een bepaald bouwberoep, dient jouw onderneming erkend te worden als leerwerkplek. Onze brochure geeft de verschillende stappen weer om als bedrijf de erkenning aan te vragen. Verder komt ook de te gebruiken contractvorm aan bod, en worden enkele praktische zaken besproken die bij de opstart van de overeenkomst belangrijk zijn.

Je komt als werkgever in aanmerking voor een vermindering op de patronale RSZ-bijdragen van de leerling. Je moet de vermindering wel aanduiden in de DMFA-aangifte.

Ook voor de mentor kan je doelgroepvermindering ontvangen.

Vraag tijdig jouw stagebonus aan en wijs de leerling op de mogelijkheid om een startbonus te krijgen (de start- en stagebonus is enkel geldig voor leerlingen in het deeltijds onderwijs). Deze dient binnen de 3 maanden na de start van de OAO aangevraagd te worden en bedraagt zowel voor jou als werkgever als voor jouw leerling €500 voor de eerste 2 jaar, en €750 voor het laatste opleidingsjaar!

Meer informatie over duaal leren vind je ook op www.mentor.constructiv.be en www.onderwijs.constructiv.be.


Starters

Naast het klassieke bouwonderwijs zijn er nog andere kanalen om jouw vacatures in te vullen.

Sommige mensen gaan als arbeider aan de slag nadat ze eerst actief geweest in een andere sector. Voor deze carrièreswitch kan plaatsvinden, volgen zij een omscholing bij één van de opleidingspartners van Constructiv: 

  • Versnelde technische basisopleiding
  • Extra trainingen in algemene vaardigheden

Indien je een kersverse arbeider in dienst neemt, heb je recht op een aantal voordelen:

  • Korting op de patronale lasten of RSZ
  • Tot arbeider omgeschoolde werkzoekenden krijgen een certificaat dat jou garantie biedt dat je een vakbekwame arbeider aanwerft

TIP VAN CONSTRUCTIV

Laat één van jouw ervaren mannen het mentorschap van de nieuwe arbeider op zich nemen:  zo leert hij in een mum van tijd alle kneepjes van het vak.

 

 

Femmes et construction

De bouwsector trekt steeds vaker vrouwen aan die zich willen toeleggen op een technische job. Bedrijven die reeds vrouwelijke arbeiders hebben aangeworven, hebben hierover een duidelijk standpunt: “Er is op de bouwplaats net zoveel plaats voor vrouwen als voor mannen!” Daar staan wij bij Constructiv volledig achter.

Vooroordelen zoals “Vrouwen zijn niet sterk genoeg voor de bouwsector” leiden nog steeds een hardnekkig leven. Om deze reden werd in Wallonië het project Femmes et construction op poten gezet. Het project wil bedrijven die op zoek zijn naar arbeiders, in contact brengen met vrouwen die kiezen voor een job in de bouwsector en stimuleert zo diversiteit op de werf. Meer informatie over dit project kan je vinden op de website www.femmesdemetier.be of je kan mailen naar femmes@constructiv.be.

Wanneer je een arbeider aanwerft, of een leerjongere, uitzendkracht laat starten, hoop je beiden op een succesvolle samenwerking. Een goed onthaal is daarbij een belangrijke eerste stap. Als het onthaal niet ernstig wordt genomen, bestaat het risico dat één van beide partijen afhaakt.


Om jou hierbij te ondersteunen heeft Constructiv een onthaalmap opgesteld: Met succes aan de slag in de bouw.

Deze onthaalmap kan dienen als basis voor het onthaalbeleid in de onderneming. De map bevat zes delen, één deel voor elk van de betrokken partijen: de werkgever, de arbeider, de leerjongere, de uitzendkracht en de sociale overlegorganen. Het laatste deel van de onthaalmap is het onthaalkader, een bijlage met meer achtergrondinformatie.

Elk van de 6 delen kan geraadpleegd en gedownload worden:


Je kan ook een omslag downloaden om de volledige inhoud van de onthaalmap in te steken.

Opleidingspartners voor werkzoekenden