Werkgevers die minstens 20 werknemers tewerkstellen moeten jaarlijks een opleidingsplan opstellen. Dit opleidingsplan moet voor 31 maart opgesteld worden. Bij het opmaken van dit plan moet de werkgever het intern sociaal overleg respecteren. Het moet dus voorafgaandelijk voorgelegd worden aan de ondernemingsraad of, in de situatie dat er geen ondernemingsraad is, aan de vakbondsafvaardiging. Dit plan moet ten minste 15 dagen voor de vergadering waarop dit plan onderzocht wordt, bezorgd worden. De ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging moet ten laatste op 15 maart een advies bezorgen. Indien er geen ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging aanwezig is, moet het opleidingsplan voorgelegd worden aan de werknemers tegen uiterlijk 15 maart. 

Dit opleidingsplan heeft minstens een duurtijd van 1 jaar. Het kan echter ook voor meerdere jaren afgesloten worden indien de ondernemingsraad, de vakbondsafvaardiging of de werknemers akkoord zijn. De regelgeving voorziet dat dit plan in de onderneming moet bewaard worden. Op termijn zal dit ook op elektronische wijze aan de overheid worden bezorgd, maar hiervoor is de werkwijze nog niet bekend.

Deze regelgeving is op dit moment reeds van kracht. Een eerste opleidingsplan had dus op 15 maart 2023 reeds klaar moeten zijn. 

De arbeidsdeal voorzag de mogelijkheid dat de sectoren via een cao bepaalden aan welke inhoud en voorwaarden het op ondernemingsniveau opgestelde plan moet voldoen. In het PC 124 is hiervoor een cao afgesloten (cao van 17 oktober 2022). Door deze cao is het “Constructiv opleidingsplan”, dat u moet vervolledigen om financiële tussenkomsten te verkrijgen van Constructiv, in overeenstemming met de nodige inhoud vanuit de arbeidsdeal. 

Naast het concreter uitwerken van de bestaande modules voor het registreren van de arbeids- en opleidingsnoden (met aandacht voor formele en informele opleidingen), verplicht de Arbeidsdeal tevens het oplijsten van een reeks maatregelen en opleidingsintenties ten behoeve van risicogroepen. Daarnaast moet er uitgelegd worden op welke wijze het plan bijdraagt aan de investeringen in opleidingen. Al deze aspecten zijn opgenomen in de nieuwe laatste versie van het 
“Constructiv opleidingsplan”

Enige aandachtspunt, het 
“Constructiv opleidingsplan” wordt natuurlijk enkel opgesteld voor de arbeiders uit het PC 124 van uw onderneming. Indien u naast arbeiders PC 124 ook nog andere werknemers in dienst hebt, kan u voor hen een template van een opleidingsplan opvragen bij uw werkgeversorganisatie, sociaal secretariaat of opleidingsfonds van de sector in kwestie.

Naast het ter beschikking stellen van een “Constructiv opleidingsplan”, dat conform de vereisten van de arbeidsdeal is, kan Constructiv in de toekomst nog een bijkomende rol spelen. De arbeidsdeal bepaalt dat de opleidingsplannen namelijk moeten bezorgd worden aan de FOD Werkgelegenheid. Om deze reden heeft Constructiv reeds een digitaal opleidingsplan voor de arbeiders van PC 124 ontwikkeld. De cao voorziet tevens dat een onderneming Constructiv het mandaat geeft om uittreksels uit deze opleidingsplannen digitaal naar de FOD Werkgelegenheid te sturen. Op dit moment is er echter nog niet door de overheid bepaald hoe deze digitale bezorging precies kan gebeuren. Van zodra meer informatie beschikbaar is, zal Constructiv hiervoor de nodige werkzaamheden uitvoeren. Tot op heden bent u als onderneming wel verplicht om het opleidingsplan in uw ondernemingen te bewaren en op te stellen.