Onze dienstverlening in een notendop

To view this content, you need to accept functional cookies.
Change cookie preferences

Constructiv is een dienstverlenende organisatie van en voor de Bouwsector. Het betreft een fonds voor bestaanszekerheid, opgericht in de schoot van het Paritair Comité van het Bouwbedrijf (PC 124, hierna Paritair comité genoemd), dat er mede moet voor ijveren dat bouwbedrijven kunnen beschikken over de nodige bekwame bouwvakarbeiders, hetgeen een aantrekkelijk sociaal statuut, de nodige competenties en veilige werkomstandigheden op de bouwplaats impliceert.

Hiertoe kennen de sociale partners van de sector aan Constructiv opdrachten toe in vier activiteitsdomeinen:

  • De toekenning van een waaier van aanvullende sectorale voordelen aan de arbeiders en de bouwbedrijven.
  • De ondersteuning van de strijd tegen sociale fraude en oneerlijke concurrentie.
  • De stimulering van het competentiebeheer, de loopbaanbegeleiding en de instroom in de sector.
  • De bevordering van het welzijn op het werk in de sector.

De overgrote meerderheid van deze opdrachten vloeien voort uit cao-afspraken tussen de sectorale sociale partners.

Constructiv heeft de ambitie om uit te groeien tot het expertisecentrum van de bouwsector voor alle materies die tot haar bevoegdheid behoren en om als dusdanig ook erkend te worden door alle stakeholders. Dit vereist een permanente aandacht voor de kwaliteit van de dienstverlening en een optimale beheersing door de medewerkers van hun vak.

De code inzake de corporate governance van Constructiv vertrekt vanuit een definitie van de visie en de missie van Constructiv. Deze bieden een referentiekader en een houvast voor de handelingen en de beslissingen van iedereen betrokken bij de organisatie en vormen de basis voor de strategie op lange termijn.

De code vult de statutaire bepalingen en het huishoudelijk reglement van Constructiv desgevallend aan en is een aanvulling op de Belgische wetgeving, maar mag in geen geval hiervan afwijken.

De dienstverlening van Constructiv richt zich in de eerste plaats tot bouwbedrijven en hun arbeiders. De financiering van Constructiv gebeurt via socialezekerheidsbijdragen. De adviezen, diensten en financiële steun die Constructiv aanbiedt aan bouwbedrijven en hun arbeiders, behelzen 4 domeinen:

  • Toekenning van aanvullende sociale voordelen.
  • Ondersteuning van de strijd tegen sociale fraude en oneerlijke concurrentie.
  • Stimulering van het competentiebeheer en de instroom in de sector.
  • Bevordering van de veiligheid op de bouwplaatsen en het welzijn op het werk.

De sociale partners hebben een uitgebreid en modern sociaal statuut gecreëerd voor onze bouwvakarbeiders. Zij kunnen terugvallen op een brede waaier van aanvullende sociale voordelen, beheerd door Constructiv. Deze voordelen zijn opgebouwd rond 3 pijlers:

  • Beloning voor de productiviteit van de arbeiders.
  • Aanvullingen op het inkomen tijdens periodes van arbeidsongeschiktheid ingevolge tijdelijke werkloosheid, ziekte, ongeval …
  • Ondersteuning van de eindeloopbaan.

Bovendien kunnen niet alleen arbeiders in de bouwsector genieten van aanvullende sociale voordelen, maar ook de werkgevers. Voor hen wordt administratieve ondersteuning en een tussenkomst in bepaalde patronale bijdragen voorzien.

Om de twee jaar wordt het pakket aan sociale voordelen dat Constructiv toekent, opnieuw geëvalueerd in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf (PC 124) waarin de vertegenwoordigers van de werkgevers- en arbeidersorganisaties zetelen. De sectorale onderhandelingen leiden dan tot collectieve arbeidsovereenkomsten die de aard, het bedrag en de toekenningsvoorwaarden van de voordelen vastleggen.

Constructiv waakt over het welzijn op de bouwplaatsen, zodat men steeds veilig en gezond aan de slag kan. Dagelijks zijn wij actief op het terrein. Ons team van adviseurs:

  • Bezoekt bouwbedrijven om hen te ondersteunen bij hun dynamisch preventiebeleid.
  • Gaat langs op bouwplaatsen en verstrekt er aangepaste adviezen en tips op het vlak van welzijn en veiligheid.
  • Organiseert gerichte sensibiliseringscampagnes over specifieke thema’s.

Verder beschikken we over een multidisciplinair team dat over heel wat kennis omtrent arbeidsomstandigheden in de bouw beschikt. Zij staan in voor het verzamelen van allerlei informatie ter bevordering van het welzijn in de bouwsector, gebundeld in verschillende publicaties.

Constructiv werkt aan het verbeteren van de instroom van arbeiders in de bouwsector en het op peil houden van hun kennis en competenties. De sector streeft immers naar duurzame tewerkstelling. Zo staan onze Constructiv-adviseurs op het terrein in voor:

  • De promotie van de bouwsector en bouwberoepen bij jongeren en werkzoekenden.
  • De begeleiding van jongeren en werkzoekenden naar een duurzame job in de bouw.
  • De ondersteuning van bouwbedrijven en hun arbeiders met betrekking tot hun competentie- en loopbaanbeheer.

Als ondersteunende partner binnen de bouwsector zijn we er ons van bewust dat vakbekwame arbeiders onmisbaar zijn voor een goede afronding van bouwprojecten. Om de instroom van deze kwalitatieve bouwvakarbeiders te garanderen, sluit Constructiv samenwerkingsovereenkomsten met het bouwonderwijs. Op die manier worden leerjongeren in de bouw zo goed mogelijk voorbereid op de praktische uitvoering op een bouwplaats.

Constructiv voorziet zowel sectorale opleidingen voor bouwbedrijven als hun arbeiders. Zelfs opleidingen volledig op maat van de bouwonderneming behoren tot de mogelijkheden. Bovendien kunnen werkgevers en arbeiders bij de meeste opleidingen genieten van financiële ondersteuning.

Verder bieden wij als adviserende schakel binnen de bouwsector advies aan bouwondernemingen op het vlak van tewerkstelling om de zoektocht naar geschikte arbeiders te vergemakkelijken en kunnen werkgevers steeds bij ons terecht voor administratieve ondersteuning.