Al bijna twintig jaar doen de sociale partners hun uiterste best een rem te zetten op sociale fraude. Er worden ook in de bouwsector nog steeds veel mensen in het zwart tewerkgesteld.

Sociale fraude gaat soms verder dan het incorrect meedelen van geleverde prestaties aan de sociale zekerheid. Het kan net zo goed gaan om een onterechte inning van sociale voorzieningen in geval van inactiviteit. De meest voorkomende vorm hiervan is zwartwerk in combinatie met het opgeven van tijdelijke of volledige werkloosheid. Dergelijke situaties treffen jou en je arbeiders dubbel:

  • Verschuldigde bijdragen worden niet betaald.
  • Sociale vergoedingen worden uitgekeerd aan personen die er geen recht op hebben.

De bouwsector levert, samen met de RSZ en de RVA, heel wat inspanningen om deze vorm van sociale fraude te bestrijden. De maandelijkse nominatieve werkloosheidsdocumenten (C3.2A-kaarten) zijn daarbij een belangrijk instrument.

Het gaat om genummerde documenten die maandelijks afgeleverd worden en de naam en het inschrijvingsnummer van jou als werkgever en je arbeider bij de sociale zekerheid vermelden. Bovendien worden de gegevens van alle afgeleverde kaarten meegedeeld aan de RVA, zodat de inspectiediensten gerichte controles op zwartwerk kunnen uitvoeren.

De nominatieve C3.2A-kaarten worden vanaf de 3e maand na indiensttreding automatisch door Constructiv opgemaakt. In geval van verlies van een nominatieve C3.2A-kaart moet je voor je arbeider een niet-nominatieve C3.2A-kaart invullen (aan te vragen bij Constructiv) en een kopie ervan overmaken aan het plaatselijke RVA-kantoor.

Wanneer je arbeiders wil aanwerven, moet je de maand van aanwerving en de daaropvolgende maand, zelf een niet-nominatieve kaart invullen (op voorhand aan te vragen bij Constructiv). De nummers vermeld op deze niet-nominatieve kaarten, heb je nodig voor uw Dimona-aangifte.

Het is bijgevolg belangrijk om deze kaarten op tijd aan te vragen bij Constructiv.

Sinds 1 september 2023 kunnen alle arbeiders die dat wensen, en na akkoord met hun werkgever, de elektronische eC3.2-kaart gebruiken in plaats van de papieren C3.2a-kaart.

Meer informatie hierover is beschikbaar op de website van de RVA.


Vraag de kaarten hier aan.

De C3.2A-kaart (of “dopkaart”) is een kaart die je als bouwvakarbeider vanaf januari 2023 opnieuw (na een onderbreking van meer dan een jaar) maandelijks ontvangt van je werkgever. Aan de hand van deze kaart kan de vakbond of de Hulpkas voor Werkloosheid (HVW) zien voor welke dagen je een werkloosheidsvergoeding kan krijgen voor de dagen waarop je niet hebt kunt werken, bijvoorbeeld wegens weerverlet.

Elke dag, voordat je begint met werken, geeft je in Rooster 1, op de voorzijde, aan of je

  • aan het werk bent:  kleur het vakje zwart;
  • werkloos bent: laat het vakje blanco;
  • arbeidsongeschikt bent: vul “Z” in;
  • op vakantie bent: vul “V” in;
  • niet werkt, maar wel loon ontvangt (bv. feestdagen, inhaalrustdagen, enzovoort): vul “A” in.


Het is belangrijk dat je dit invult voordat je begint met werken. Arbeidsinspecteurs mogen de kaart opvragen in het kader van een inspectie en je riskeert een sanctie als blijkt dat je je C3.2A-kaart niet correct hebt ingevuld.

Gelet op het feit dat je de kaart dagelijks moet invullen voordat je begint met werken, is het noodzakelijk dat je de kaart ook dagelijks bij je hebt. Als een inspecteur de kaart opvraagt, moet je de C3.2A-kaart kunnen voorleggen.

Als je minstens één dag werkloos was op het einde van de maand, dien je vervolgens de C3.2A-kaart ondertekend in bij de vakbond of bij de Hulpkas voor Werkloosheid (HVW) zodat zij je kunnen uitbetalen. 

Als je de hele maand gewerkt heeft, hoef je de kaart niet in te dienen, aangezien noch de vakbond, noch de Hulpkas voor Werkloosheid je iets kan uitbetalen.

Neem in geval van verlies of diefstal van je C3.2A-kaart contact op met je werkgever, die je een nieuwe kaart zal bezorgen.