Het begrip ‘arbeidsongeval’ is opgenomen in de arbeidsongevallenwet van 10.04.1971 (BS 24.04.1971). Overeenkomstig de arbeidsongevallenwet van 10.04.1971 moeten de volgende elementen aanwezig zijn bij een ongeval om beschouwd te kunnen worden als arbeidsongeval:
- een letsel
- een uitwendige oorzaak
- een plotselinge gebeurtenis die zich voordoet tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst als gevolg van die uitvoering
Lees meer in het Constructiv dossier 148 - arbeidsongevallen in de bouw
De te volgen stappen zijn afhankelijk van het soort ongeval en de ernst ervan. Constructiv heeft een volledig dossier uitgewerkt over arbeidsongevallen in de bouw, namelijk Constructiv dossier 148. Op p. 6 van dit dossier vindt u een overzichtstabel van de te volgen stappen. Verspreid over het dossier vindt u verdere details over elke stap.
Een beroepsziekte is een ziekte die op een determinerende en rechtstreekse wijze het gevolg is van de uitoefening van een beroep. Er bestaat een officiële lijst met een bepaald aantal ziekten, maar daarnaast is het ook mogelijk om een ziekte die niet in deze lijst opgenomen is als beroepsziekte, te laten erkennen.
Meer informatie hierover vindt u op de website van Fedris.
Een bouwbedrijf waar een arbeidsongeval gebeurd is, kan hulp vragen aan Constructiv om de situatie te verbeteren en te vermijden dat er in de toekomst nog dergelijke ongevallen gebeuren. Daarvoor kan het bedrijf contact opnemen met de adviseur van zijn regio, die ter plaatse zal komen in het bedrijf.
Daar zal de adviseur van Constructiv samen met de bedrijfsleider, de hiërarchische lijn of de preventieadviseur een actieplan opstellen dat het welzijnsbeleid en het opleidingsbeleid van het bedrijf aanvult en verbetert.
De bouwsector voorziet posttraumatische begeleiding voor iedereen die rechtstreeks betrokken is bij een ernstig of dodelijk arbeidsongeval of een incident met een psychisch trauma. Lees meer!
Alle informatie over dit onderwerp vindt u op de website van Fedris (Professional > Arbeidsongevallen – Privésector > Statistieken). Deze bevat onder andere de frequentie- en ernstgraden en de sectorfiches (zie Detail bouwsector).
Lees meer in het Constructiv dossier 148 - arbeidsongevallen in de bouw.
Alle informatie over dit onderwerp vindt u op de website van Fedris – Statistische jaarverslagen.