De sociale partners van de bouwsector ijveren uiteraard voor gezonde concurrentie en strijden samen tegen sociale fraude.

In het kader van deze thema’s hebben de sociale partners rond de tafel gezeten om een gezamenlijk strategisch plan voor de bouwsector op te stellen. Een van de elementen uit dit plan is het invoeren van de ConstruBadge.

De ConstruBadge is een persoonlijk visueel identificatiemiddel dat je als arbeider zichtbaar kan dragen op bouwplaatsen.

Deze badge wordt opgemaakt voor alle bouwvakarbeiders die bij de sociale zekerheid gekend zijn. Constructiv verzendt de ConstruBadge rechtstreeks naar het thuisadres van de arbeiders van Belgische bouwbedrijven en van de uitzendkrachten die door erkende interimkantoren worden tewerkgesteld in de bouw.

Ook arbeiders van buitenlandse werkgevers die bouwactiviteiten uitoefenen in België, ontvangen een ConstruBadge. Deze wordt na betaling van de kostprijs verzonden naar het adres in België dat door de buitenlandse werkgever werd meegedeeld.

Via de ConstruBadge-website kan je meer informatie over de ConstruBadge verkrijgen. Je werkgever kan er bovendien een account aanmaken en een overzicht van de aangemaakte ConstruBadges raadplegen en zo nodig een vervangbadge bestellen.

FAQ

Alle arbeiders van Belgische ondernemingen ontvangen een ConstruBadge: regulier & interim, studenten, leerjongeren en arbeiders onder IBO-contract.

Ter informatie: een interimarbeider krijgt een badge bij een tewerkstelling van minstens een week, ofwel na drie korte tewerkstellingen (een tewerkstelling van minder dan 5 dagen) met maximum twee werkdagen tussen elke tewerkstelling. 


Maar ook arbeiders van buitenlandse ondernemingen kunnen een ConstruBadge ontvangen. 

Lees meer in onze brochures per doelgroep:

In geval van verlies, diefstal of schade aan een al ontvangen ConstruBadge, kan de werkgever een vervangende ConstruBadge aanvragen via de webapplicatie.


Onder de rubriek "Verzonden" staat naast de naam van de arbeider een knop "Vervangende ConstruBadge" bestellen. Na bestelling wordt de vervangende badge binnen de 5 werkdagen afgeleverd op het adres van het bouwbedrijf.

Om een (nieuwe) unieke code aan te vragen, kan u ons een e-mail sturen. Hiervoor hebben wij de volgende informatie van u nodig:

  • voor Belgische ondernemingen: uw btw-nummer
  • voor buitenlandse ondernemingen: het L1-formulier van Limosa


NB : we kunnen deze unieke codes niet telefonisch doorgeven!

Om een (nieuwe) unieke code aan te vragen, kan u ons een e-mail sturen. Hiervoor hebben wij de volgende informatie van u nodig:

  • voor Belgische ondernemingen: uw btw-nummer
  • voor buitenlandse ondernemingen: het L1-formulier van Limosa


NB : we kunnen deze unieke codes niet telefonisch doorgeven!

De gegevens die geregistreerd staan op de ConstruBadge kunnen worden uitgelezen door de daarvoor voorziene hard- en software. Constructiv heeft hiervoor overeenkomsten met softwareontwikkelaars die toestemming hebben deze gegevens uit te lezen. 


Bij eventuele storingen tijdens het registreren van een ConstruBadge, kan je contact opnemen met de persoon die verantwoordelijk is voor aanwezigheidsregistratie op die werf. 

Uw KBO-nummer stemt overeen met uw btw-nummer. De drie sterretjes in de brief kan u dus vervangen door de drie middelste cijfers van uw btw-nummer.

Je kan inloggen op de ConstruBadge applicatie met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u gevraagd wordt te kiezen tussen “Username/password” en een andere keuze, klik op “Username/password”.

Je kan je gebruikersnaam opvragen of je wachtwoord opnieuw instellen.

Je wachtwoord moet ten minste acht tekens tellen, bestaande uit minstens: 

  • een kleine letter
  • een hoofdletter
  • een cijfer
  • een leesteken

Tip: je e-mailadres en gebruikersnaam zijn niet hetzelfde

Je gebruikt misschien toch een verkeerde gebruikersnaam of een verkeerd wachtwoord.

Je kan jouw gebruikersnaam opvragen of jouw wachtwoord opnieuw instellen

Je wachtwoord moet ten minste acht tekens tellen, bestaande uit minstens:

  1. een kleine letter
  2. een hoofdletter
  3. een cijfer
  4. een leesteken

Tip: je e-mailadres en gebruikersnaam zijn niet hetzelfde 

Aan elk uniek e-mailadres kan slechts één account worden gekoppeld. Je kan echter meerdere bedrijven aan hetzelfde account koppelen tijdens de registratie van de andere ondernemingen.

 

  • Ofwel klik je op de link bovenaan de registratiepagina waar je jouw naam, voornaam, gebruikersnaam en wachtwoord moet ingeven
  • Ofwel log je in op je bestaande account en voeg je via de link "Account" een onderneming toe. 

Elke werkgever kan een lijst met zijn arbeiders raadplegen in de webapplicatie en kan deze bovendien downloaden als Excel-bestand.

Je kan je bedrijf en werknemers via checkinatwork (een initiatief van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) elektronisch op een werf aanmelden.

Voor vragen in verband met de aanwezigheidsregistratie kan je  contact opnemen met onze collega’s van de RSZ.

Indien de lijst niet compleet is, dan kan dit betekenen dat de aangifte niet correct is gebeurd. Gelieve in dat geval de Dimona-of Limosa-aangifte grondig na te kijken, want arbeiders worden op basis van de officiële gegevens van de Dimona- of de Limosa-aangifte toegevoegd op jouw account. 

  • Indien een arbeider na een correcte aangifte nog steeds niet zichtbaar is, kan je ons een e-mail sturen met een kopie van de Dimona- of Limosa-aangifte. 
  • Voor specifieke vragen of meldingen omtrent de Limosa-meldingen zelf, kan je contact opnemen met de dienst Limosa (Social Security).

Lees het hier.

ConstruBadges worden enkel verstuurd naar Belgische afleveradressen. 

Buitenlandse ondernemingen kunnen dus bijvoorbeeld het adres opgeven van:

  1. de bouwplaats of onderneming waar de arbeiders zullen werken
  2. het privé- of verblijfadres van een arbeider
  3. een onderneming of persoon die deze badges in jouw naam zal ontvangen

 

ConstruBadges zullen in geen geval verstuurd worden naar een buitenlands adres. 

Voor arbeiders van Belgische werkgevers zijn de kosten voor de ConstruBadge reeds opgenomen in de sociale bijdragen.

Buitenlandse werkgevers moeten echter betalen voor de ConstruBadges voor hun arbeiders via de betaalmiddelen die voorzien zijn in de applicatie.

Opgelet!
Wegens technische problemen is het momenteel enkel mogelijk om met debet-kaarten te betalen. Betalingen via overschrijving of kredietkaarten zijn (tijdelijk) niet mogelijk.

Aangezien Constuctiv geen btw-plichtig bedrijf is, worden geen facturen opgemaakt. Na de betaling ontvang je echter automatisch een bevestigingsmail met de gegevens van jouw betaling. 

De ConstruBadge kan gebruikt worden voor zowel online aanwezigheidsregistratie bij werken, als ook voor aanwezigheidsregistratie bij opleidingen.

Checkin@work


Checkin@work is de online dienst voor aanwezigheidsregistratie bij werken die vallen onder het Paritair Comité van de bouwsector (PC124). Via dit systeem registreren werkgevers en aannemers dagelijks de aanwezigheid van hun werknemers, hun onderaannemers en hun zelfstandige onderaannemers.


Meer informatie hierover vind je hier


Voor bouwplaatsen waarvan de totale kost gelijk is aan of hoger is dan €500.000 excl. btw is dit registreren verplicht.

 

Checkin@learning


Naast de aanwezigheidsregistratie op de werf zal de ConstruBadge ook aangewend worden als aanwezigheidsregistratiemiddel bij opleidingen.

 

Met Checkin@learning gaat Constructiv een stap verder in de administratieve vereenvoudiging van de uitbetaling van de sectorale voordelen, meer bepaald in het kader van opleidingen.

 

Meer informatie hierover vind je hier